015 - 361 87 69 Gratis premie-check

De 5 meest spraakmakende faillissementen van 2018

Vorig jaar zijn 3.144 bedrijven op de fles gegaan. Bankroet, failliet, geruïneerd, omgevallen of een doorstart, kortom: het doek valt, het licht is uit. Hier zit een aantal bedrijven bij waarvan je een faillissement in de verste verte niet ziet aankomen. Dit zijn in onze ogen de 5 meest spraakmakende faillissementen van 2018:

1. Mapper

Met stip op nummer 1 staat Mapper Litography. De Delftse chipmachinebouwer krijgt vanaf de oprichting in 2000 veel media-aandacht en honderden miljoenen aan investeringen en subsidies. Het bedrijf kan de salarissen van zijn 240 medewerkers niet meer betalen, omdat onverwacht één of meerdere grote klanten wegvallen. Niemand ziet aankomen dat Mapper in geldnood kan komen door liquiditeitsproblemen. En toch gebeurt het.

2. Jobbird

Een bekende naam in een tijd van economische groei, wat kan er misgaan? Een jaar geleden kondigt oprichter van vacaturesite Jobbird Jan-Peter Cruiming zelfs een ambitieus groeiplan aan. Het komt als donderslag bij heldere hemel dat Cruiming achter de schermen een faillissement voorbereidt. Kan je dit zien aankomen? Helaas niet. Niet iedere ondernemer geeft inzage in de winst- en verliesrekening en jaarcijfers geven inzicht, maar zijn altijd van het jaar ervoor en dus niet actueel. 

3. Rojami

De stylist van het Zuiden Roy Donders rijdt met zijn Mercedes via de TV regelmatig je woonkamer binnen. Een overvloed aan mooie spullen doet vermoeden dat hij en dus ook zijn kledingwinkel Rojami vermogend is. Zelfs déze pr kan een faillissement niet voorkomen. Het is echter geen uitzondering als je je bedenkt dat er jaarlijks duizenden bedrijven failliet gaan. Leveranciers zijn hier de dupe van en zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug.

4. SuperTrash

Weer zo’n klinkende naam. Olcay Gulsen meldt in het eerste kwartaal van 2018 dat SuperTrash in 2017 ‘records’ gebroken heeft. Insinuerend dat de liquiditeitsproblemen van de roemruchte onderneming onder controle zijn. De website van het modemerk is in het laatste stadium niet bereikbaar. Een veeg teken. Net als Olcay die zich terugtrekt als CEO. Niet veel later valt het doek voor SuperTrash, vele benadeelden hopeloos achterlatend.

5. Eccentrade

Eccentrade koppelt bedrijfsinformatie en kredietgegevens aan duurzaamheidsdata. Enkele van onze klanten gebruikten deze dienst voor de zelfbeoordeling bij de kredietverzekering. Door een aantal factoren leek het Eccentrade voor de wind te gaan. Het was een zeer vernieuwend concept met een hoop tevreden klanten. Het bedrijf won onlangs een impactprijs op The Next Web en kreeg 1,5 miljoen aan groeigeld. Toch valt de startup plots om.

Voorkom faillissement met kredietwaardigheid check

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat de Nederlandse economie in 2019 minder hard zal groeien en het dalende aantal faillissementen na jaren stagneert. Dat ook dit jaar veel bedrijven noodgedwongen stoppen, staat als een paal boven water. Leer van bovenstaand lijstje en zorg er met een kredietverzekering voor dat jouw bedrijf niet op de blaren van een ander hoeft te zitten. Twijfel jij over de kredietwaardigheid van een klant? Bel 015 - 361 87 69 of vraag een kredietwaardigheid check aan.

Kredietwaardigheid check aanvragen

Stel je vraag aan Input Adviesgroep

Aanhef *

Direct contact

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

015 - 361 87 69

Dé onafhankelijke superspecialist in kredietverzekeringen

015 - 361 87 69 contact