015 - 361 87 69 Gratis premie-check

De 7 meest spraakmakende faillissementen van 2019

Bankroet, failliet, geruïneerd, omgevallen of een doorstart, kortom: het doek valt, het licht is uit. Dit zijn de 7 meest spraakmakende faillissementen van 2019... Voordat je naar beneden scrollt, wie denk jij dat op nummer 1 staat?

7. Bouwbedrijf Schouten

Met hoogtijdagen op de woningmarkt verwacht toch niemand dat een bouwbedrijf failliet kan gaan? Toch gebeurde het. Op 9 oktober 2019 viel het doek voor Bouwbedrijf Schouten definitief. Huizenkopers haalden opgelucht adem en waren na maanden in onzekerheid te hebben gezeten blij dat hun nieuwe woning door een andere aannemer afgebouwd kan gaan worden. Vele toeleveranciers bleven echter met lege handen achter en verloren vele tienduizenden euro's...

6. Roto Smeets

Roto Smeets zegt u? Ja, Roto Smeets. De huisdrukker van o.a. Donald Duck en Libelle wordt op donderdag 18 april 2019 failliet verklaard. Een vooraanstaande drukker met een rijke geschiedenis als hofleverancier kon de salarissen van haar 800 medewerkers niet meer betalen. De directie had nog wel willen reorganiseren maar kreeg dat in een krimpende markt niet meer gefinancierd. Gelukkig ontstonden er voor de abonnees van die bladen geen problemen, de rest kwam op straat te staan en de schuldeisers konden fluiten naar hun centen.

5. Op=Op Voordeelshop

Op=Op Voordeelshop sprak in 2018 nog haar ambitie uit om door te groeien naar 350 winkels. Het nam vestigingen over van Blokker en Marskramer en vestigde zichzelf op Aruba. Geen vuiltje aan de lucht. Maar de groeistrategie had te veel liquiditeit gevraagd en toen was het eind maart 2019 toch ineens, Op=Op.

4. Intertoys

Aan de naamsbekendheid heeft het in elk geval niet gelegen. Toch werd Intertoys op donderdag 21 februari 2019 failliet verklaard. Ze hebben het moeten afleggen tegen de discounters en online shops. In de afgelopen tien jaar halveerde de verkoop in de speelgoedwinkels. Het faillissement betekende vooral dat de schulden van Intertoys niet worden terugbetaald.

3. Coolcat

19 maart 2019 troffen schuldeisers de kat in de zak bij Coolcat. Het noodlijdende bedrijf wist al drie jaar lang geen winst te maken en was niet opgewassen tegen concurrenten als Primark, H&M en Zara. Retailexperts smoezen in de wandelgangen dat het faillissement weleens een trucje zou kunnen zijn van oprichter Roland Kahn om zijn zonen, vrij van schulden, een onbezorgde doorstart te kunnen laten maken.

2. Sissy Boy

En toen was het 12 april 2019. Sissy Boy was de laatste in het rijtje van retailbedrijven die failliet ging. Met 45 winkels in de Benelux kwamen ruim 600 medewerkers op straat te staan. Ruim 250 schuldeisers zagen bij elkaar zo'n 12,4 miljoen euro verdampen... En dat bedrag viel zelfs nog vele malen hoger uit omdat andere preferente crediteuren toentertijd hun vordering nog moesten indienen.

1. Thomas Cook

By far het meest spraakmakende faillissement van 2019. Na 178 jaar is het oudste reisbureau ter wereld, de Britse reisgigant Thomas Cook, op 30 september 2019 failliet verklaard. Het bedrijf kampte al jaren met tegenvallende resultaten en schreef in 2018 een nettoverlies van 163 miljoen euro in de boeken. De Titanic van de reiswereld werd daardoor in 2019 een feit.

Saillant detail: De Britse overheid startte een onderzoek naar de rol van de directie ten tijde van het faillissement. Terwijl zij tienduizenden gedupeerden achterlieten, doen verhalen de ronde dat zij zich verrijkten met riante bonussen...

Wat gebeurt er als je belangrijkste klant failliet gaat?

Vaak komt een faillissement gewoon uit de lucht vallen. Toch staat het als een paal boven water dat ook aankomend jaar weer veel bedrijven zullen omvallen.

Gok jij het erop dat het jouw klanten niet zullen zijn? Of dek je je in tegen het risico van non-betaling? Het afsluiten van een goede kredietverzekering zou ook voor jouw bedrijf wellicht een oplossing kunnen zijn.

Heb jij op dit moment slecht betalende klanten?

Twijfel je nu al over een klant die slecht of niet betaalt, laat ons dan een gratis en vrijblijvende kredietcheck uitvoeren. Dan hoeft jouw bedrijf straks niet op de blaren van een ander te zitten...

Kredietwaardigheid check aanvragen

Stel je vraag aan Input Adviesgroep

Aanhef *

Direct contact

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

015 - 361 87 69

Dé onafhankelijke superspecialist in kredietverzekeringen

015 - 361 87 69 contact