015 - 361 87 69 Gratis premie-check

8 eindejaarstips voor jouw kredietverzekering

Zo voorkom je verrassingen en onnodige kosten

Acht kredietverzekeringstips die je vóór 31 december gecheckt en geregeld moet hebben! Zo haal je maximaal financieel voordeel uit je polis, betaal je niet onnodig veel premie en ben je optimaal verzekerd bij eventuele non-betaling van je klanten.

Tip 1: Laat limieten die je niet (meer) nodig hebt vervallen

Kredietlimieten zijn 12 maanden geldig en worden zonder opzegging automatisch met een jaar verlengd. En dat kost geld. Laat daarom de limieten vervallen van debiteuren waarvan je verwacht dat je er aankomend jaar geen zaken (meer) mee zult doen. Limieten kun je online laten vervallen zolang het maar vóór de verlengingsdatum is.

Tip 2: Check het debiteursaldo in relatie tot de limiet

Ga voor je debiteuren na wat momenteel het uitstaande saldo is. En kijk meteen wat het hoogste uitstaande saldo van het afgelopen jaar was. Als het uitstaande saldo hoger was dan je limiet, onderzoek dan of je de limiet kunt verhogen. Check dit aan de hand van de balans van je debiteur. Je kan ons desgewenst vragen om een debiteurenrisicoanalyse op te stellen.

Tip 3: Verlaag (veel) te hoog ingeschatte limieten

In voorkomende gevallen kan het ook handig zijn als je op basis van het uitstaande debiteurensaldo nagaat welke limieten voor volgend jaar naar beneden kunnen worden bijgesteld. Hier maak je de verzekeringsmaatschappij blij mee en bouw je ook ‘krediet’ mee op als je ze écht nodig hebt… Daarnaast zorg je er zo voor dat je onder je kredietlimietplafond blijft, wat wel zo handig is, anders lukt het in sommige gevallen helemaal niet meer om limieten aan te vragen…

Tip 4: Zelfbeoordeling - Check, check, dubbelcheck

Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Zelfbeoordeling is daarom een proces waar je continu de focus op moet hebben. Houd je oudste factuurdatum in de gaten en zorg dat je een zelfbeoordelingsproces hebt ingericht waarmee je binnen de spelregels van je polis altijd de juiste acties op tijd verzorgt.

Tip 5: Vraag tijdig uitstel van incasso aan

Bedrijven zijn rond de feestdagen vaak gesloten of slecht bereikbaar. Betalingen worden daardoor regelmatig opgeschoven. Bekijk daarom je uitstaande facturen en bereken de vervaldata. Als je verwacht dat de uiterste termijn waarop een incassoprocedure moet worden opgestart precies verkeerd valt, vraag dan tijdig uitstel van incasso aan bij je verzekeringsmaatschappij. Dan verspeel je je dekking niet. Wil je weten hoe dit moet? Laat ons je hierbij helpen...

Tip 6: Schoon je debiteurensaldo op

Een belangrijke balanspost is het debiteurensaldo. Je debiteurensaldo is onderdeel van je werkkapitaal en een ratio waar de bank en je kredietverzekeraar altijd naar kijkt. Een algemeen eindejaarsadvies: schoon het debiteurensaldo op, kijk of je incassobureau jouw wanbetalers nog kunt laten incasseren, doe crediteringen en neem eventueel verlies als dit kan. Ga met een reëel saldo het nieuwe jaar in.

Tip 7: Controleer je facturatieproces en betalingstermijnen

Hoe snel ben je in staat om een factuur te sturen? En komt dit overeen met de termijn die in kredietverzekeringspolis staat? En komen de gestelde betalingstermijnen ook overeen met de praktijk? Spreek bijvoorbeeld nooit 90 dagen (sowieso liever niet doen) af als je polis niet verder gaat dan 60 dagen.

Tip 8: Bereken de verzekerbare omzet zorgvuldig

Je betaalt premie over de omzet die je aan de kredietverzekeraar doorgeeft. Zorg er dus voor dat je alle omzet die niet gedekt is – nullimieten, overheid, particulieren, intercompany – buiten de verzekerbare omzet laat. Dat scheelt weer premie want je bent voor deze omzet nooit gedekt.

Twijfel je nog ergens over? Vraag ons gerust om hulp!

Input Adviesgroep is de enige assurantietussenpersoon in Nederland die volledig gespecialiseerd is in het afsluiten en beheren van kredietverzekeringen. Met dik 20 jaar ervaring en honderden klanten zijn wij dé onafhankelijke, objectieve en onpartijdige superspecialist in kredietverzekeringen.

Je kunt al je vragen aan ons stellen via het getoonde vragenformulier of bel tijdens werkdagen 015 - 361 87 69. We helpen je graag!

Tot slot: Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig en zelfverzekerd nieuwjaar!

Stel je vraag aan Input Adviesgroep

Aanhef *

Direct contact

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

015 - 361 87 69

Dé onafhankelijke superspecialist in kredietverzekeringen

015 - 361 87 69 contact