015 - 361 87 69 Offerte aanvragen
Zoeken Zoeken...

Mijn klant is failliet… wat nu?

Wat doe je als je klant failliet gaat

Je kunt zelf je bedrijf goed op orde hebben, maar wat doe je als je klant failliet gaat? Wat is een faillissement en wie en wat spelen een rol? Goed geïnformeerd zijn is het halve werk en Input Adviesgroep helpt je op weg. Over onderwerpen als het faillissement in detail, de soorten schulden, de curator, etc.

Graag geven wij je meer informatie over:

  • Wat gaat er gebeuren als je klant failliet wordt verklaard?
  • Wat is een faillissement en wie en wat spelen een rol?
  • Het faillissement in detail
  • Soorten schulden
  • De curator

Wat gaat er gebeuren als je klant failliet wordt verklaard?

De gang van zaken bij een faillissement

Wanneer een bedrijf failliet is verklaard, benoemt de rechtbank een curator die volledig verantwoordelijk is voor de afhandeling van de openstaande rekeningen. De curator fungeert als het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen en is de enige die namens het failliete bedrijf mag handelen.

Vorderingen indienen

De curator informeert alle partijen aan wie de klant nog schulden heeft via een brief over het faillissement. Als je niet op de hoogte bent gesteld, neem dan zelf contact op met de curator om jouw vordering(en) in te dienen en op de lijst te laten plaatsen. De curator dient ook de belangen van de schuldeisers in de gaten te houden.

Verificatievergadering

Zodra de curator een overzicht heeft van alle openstaande facturen, vindt er een verificatievergadering plaats waarin alle schulden worden besproken. Indien je slechts een mondelinge afspraak had met je failliete klant, kan de curator je vordering betwisten. In deze vergadering krijg je de gelegenheid om de afspraak en factuur toe te lichten.

Krijg ik mijn geld?

De curator tracht een akkoord te bereiken met de schuldeisers. Het is mogelijk dat je slechts een klein deel of helemaal niets ontvangt van jouw factuur, aangezien openstaande facturen van instanties zoals de Belastingdienst en het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) altijd voorrang hebben bij betaling, omdat zij preferente schuldeisers zijn.

Heb jij je zaken goed geregeld?

Zijn jouw producten geleverd aan de klant 'onder voorbehoud van eigendom' en zijn deze nog niet betaald? Dan heb je je zaken goed geregeld en is het mogelijk om via de curator de goederen terug te halen.

Let op: je dient wel een eigendomsvoorbehoud clausule in je algemene voorwaarden te hebben en duidelijk te kunnen aantonen dat het jouw producten zijn.

Wat is een faillissement en wie en wat spelen een rol?

Wat is een faillissement en wie kan failliet worden verklaard?

Een faillissement is een gerechtelijk beslag op het gehele vermogen van de failliet ten behoeve van de schuldeisers. Een failliet kan een privépersoon zijn of een rechtspersoon.Een rechtspersoon is een zelfstandige drager van rechten en plichten, zoals een BV, een NV, een stichting, of een vereniging. Door een rechtspersoon op te richten, vermijdt men directe privéaansprakelijkheid.

Wie kunnen een faillissement aanvragen?

Een faillissement kan worden aangevraagd door de schuldenaar zelf of door één of meer schuldeisers.

Hoe wordt een faillissement aangevraagd?

Schuldeisers kunnen het faillissement van de schuldenaar uitsluitend aanvragen met behulp van een advocaat. Deze dient een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank van de plaats waar de schuldenaar woont, gevestigd is, of kantoor houdt. De schuldenaar kan ook zelf of met behulp van een advocaat aangifte doen van zijn eigen faillissement bij de rechtbank.

Hoe wordt een faillissement openbaar gemaakt?

Alle uitgesproken faillissementen, surseances en schuldsaneringen worden gepubliceerd op de website www.rechtspraak.nl en officieel in de Nederlandse Staatscourant. Ze worden ook bekendgemaakt in een lokale of regionale publicatie (krant) om iedereen te informeren en in de gelegenheid te stellen om eventuele vorderingen alsnog in te dienen.

Wie neemt de zaken waar nu het faillissement is uitgesproken?

De rechtbank benoemt een curator die het faillissement zal afwikkelen. De curator neemt het beheer van het vermogen van de failliet over en schuldeisers kunnen hun vorderingen op de gefailleerde indienen. Zie verder in dit document meer details over de curator.

Wordt er toezicht gehouden op de curator?

Jazeker, de rechtbank stelt bij de uitspraak van het faillissement ook een rechter-commissaris aan om toezicht te houden op de curator en de afwikkeling van het faillissement. De rechter-commissaris maakt deel uit van de Insolventieafdeling van de rechtbank.

Het faillissement in detail

Wanneer kan een faillissement worden aangevraagd?

  • Er zijn ten minste twee schuldeisers.
  • Er zijn ten minste twee schulden, waarvan minstens één opeisbaar is.
  • Het bedrijf/persoon heeft opgehouden te betalen.

Wat is een opeisbare schuld?

Een opeisbare schuld betreft een transactie waarbij de contractueel overeengekomen betalingstermijn is overschreden. Meer informatie over diverse soorten schulden is verderop in dit document beschikbaar.

Wat zijn de fasen van een faillissement?

Bewaarfase:

De bewaarfase vormt de eerste fase van elk faillissement. In deze fase vormt de curator zich een beeld van het faillissement door te onderzoeken welke activa en schulden er zijn.

Verificatie van de schulden:

Aangezien de gefailleerde de beschikking over zijn vermogen verliest, kan en mag hij zijn schulden niet meer betalen. De curator is verantwoordelijk voor het te gelde maken van de bezittingen van de failliet en het uitdelen ervan onder de schuldeisers volgens de wettelijke regels. Hierbij dient de curator onder meer vast te stellen welke schuldeiser daadwerkelijk een vordering heeft en welke rang of voorrang aan die vordering verbonden is.
De curator stelt een lijst op van alle vorderingen die schuldeisers bij hem indienen. Indien de curator een betwiste vordering heeft, kan de schuldeiser bij het einde van het faillissement (indien nodig) daartegen in beroep gaan bij de rechtbank.

Vereffening:

Volgens de Faillissementswet moet de curator aan het einde van het faillissement overgaan tot vereffening van de boedel, oftewel het te gelde maken of verkopen van de bezittingen van de failliet. In de praktijk verkoopt de curator de bezittingen van de failliet vaak aan het begin van het faillissement of zodra hij enig actief aantreft.
Deze verkoop kan openbaar plaatsvinden door middel van een veiling, of onderhands. Voor een onderhandse verkoop heeft de curator altijd toestemming nodig van de rechter-commissaris.

Beëindiging

Een faillissement kan eindigen door:

Vernietiging

Nadat de rechtbank een faillissement heeft uitgesproken, kan de gefailleerde tegen dat faillissementsvonnis hoger beroep of verzet aantekenen. Als de gefailleerde kan aantonen dat hij geen schulden onbetaald heeft gelaten, of indien hij voor de behandeling van het beroep alsnog zijn schulden betaalt of een regeling treft met zijn schuldeisers, dan kan het Gerechtshof/de rechtbank het faillissement vernietigen, en wordt het faillissement geacht nooit te hebben bestaan. De voorheen gefailleerde wordt weer volledig beschikkingsbevoegd en zal al zijn schulden zoals elk ander moeten betalen.

Opheffing

Een faillissement wordt door de rechtbank opgeheven bij gebrek aan baten als de (opbrengst van) de bezittingen van de failliet niet voldoende zijn om de boedelkosten, waaronder het salaris van de curator, te betalen. De rechtspersoon houdt op te bestaan; ingeval van een natuurlijk persoon eindigt het faillissement weliswaar maar verdwijnen de schulden niet: daarvoor blijft de (voorheen) gefailleerde aansprakelijk. In de praktijk eindigen de meeste faillissementen door opheffing bij gebrek aan baten.

Vereenvoudigde afwikkeling

Indien er voldoende middelen zijn om de boedelkosten te kunnen betalen en er een bedrag overblijft waarmee uitsluitend de preferente schulden (al dan niet gedeeltelijk) kunnen worden betaald, zal het faillissement eindigen door vereenvoudigde afwikkeling.
De concurrente schulden zullen in het geheel niet worden betaald (ook niet gedeeltelijk). Als een faillissement vereenvoudigd wordt afgewikkeld, is de curator verplicht alle schuldeisers (dus ook de concurrente crediteuren) daarvan schriftelijk op de hoogte te stellen.

Homologatie van een uitdelingslijst

Indien er voldoende middelen zijn om niet alleen de boedelkosten en de preferente schuldeisers te betalen, maar ook om aan concurrente crediteuren uit te keren, zal de curator een uitdelingslijst maken. Op deze uitdelingslijst staat aangegeven welke schuldeisers er zijn, welk bedrag elk van hen te vorderen heeft, en welk percentage aan hen kan worden uitgekeerd.

De uitdelingslijst zal tijdens een verificatievergadering, gehouden op de rechtbank, worden vastgesteld. Schuldeisers die het niet eens zijn met de samenstelling van de uitdelingslijst, kunnen daartegen in een zogenaamde renvooiprocedure opkomen. Nadat de uitdelingslijst definitief is vastgesteld, zal de curator het aan elke schuldeiser toekomende bedrag uitbetalen. Indien de failliet een natuurlijk persoon is, kan hij –net als bij surseance van betaling –zijn schuldeisers een akkoord aanbieden.

Gaat / Is jouw klant failliet? Wij helpen je graag!

Aanhef *

Direct contact

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

015 - 361 87 69

Dé onafhankelijke superspecialist in kredietverzekeringen

Cartan Trade
015 - 361 87 69 contact