015 - 361 87 69 Gratis premie-check

Hoe herken je gevaar bij je debiteuren

5 signalen dat bedrijven jouw rekeningen niet meer kunnen betalen

Een groeiende stapel uitgaande facturen en aanmaningen die niet voldaan worden is de nachtmerrie van iedere ondernemer. Deze 5 zaken kunnen er op duiden dat jouw debiteur zijn rekening niet meer kan betalen.

Wijzigingen bij de KvK

Let op plotselinge wijzigingen bij de KvK, zoals een nieuw bestuur, adreswijzigingen, ‘vreemde’ activiteiten en meerdere bv’s met bijna dezelfde naam. Dit laatste kan er op wijzen dat een bedrijf risico’s probeert te spreiden, bereid is bv’s op te offeren of geld door kan sluizen naar andere bv’s.

Activa verplaatsingen

Als er sprake is van activa verplaatsingen moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Als je ziet dat de bv waar jij zaken mee doet activa verkoopt aan een andere bv, dan weet je dat jouw klant eindigt met minder activa en dus met minder waarde. Minder waarde betekent ook een lager eigen vermogen.

Veranderingen in de quick en current ratio

Met name als een voorraad of crediteurenpost stijgt moet je letten op quick en current ratio’s. De quick ratio is een financieel kengetal dat weergeeft hoe financieel gezond een organisatie is. Het laat de voorraad buiten beschouwing. Een bedrijf met een hoge quick score kan gemakkelijk op de korte termijn aan haar schuldverplichtingen voldoen. Wanneer de voorraad stijgt daalt de capaciteit om rekeningen te kunnen voldoen.

Bij ondernemingen waarvoor de voorraad juist wel waardevol en waardevast is, wordt de current ratio gebruikt. De financiële gezondheid is dan mede afhankelijk van de voorraad.

Afwijkende jaarcijfers

Let op de jaarcijfers en dan in het bijzonder op het eigen vermogen. Als dit daalt, duidt dat op verlies of onttrekkingen. Als de voorraad exponentieel toeneemt kan dit op oplopende voorraad duiden die wellicht veroudert of minder waard wordt. Blijft de debiteurenpost hoog? Wellicht komt het geld niet binnen wegens een dispuut. Debiteuren en crediteuren horen in balans te zijn, anders heb je chronische werkkapitaal problematiek.

Indien jaarcijfers te laat worden gedeponeerd, geheel niet worden gedeponeerd of ineens veel later dan normaal worden gedeponeerd, is dit vaak ook een signaal. Een bedrijf doet dit vaak zodat het verlies dat zij bijvoorbeeld hebben gemaakt veel later naar buiten komt.

Winstwaarschuwingen

Wees alert op plotselinge winstwaarschuwingen. Een beursgenoteerd bedrijf kan deze uit laten gaan wanneer zij vermoeden dat de winst een stuk lager zal uitvallen dan verwacht. Dit kan betekenen dat er projecten lopen die een lange tijd geleden zijn aangenomen. Het bedrijf kan in de problemen komen doordat er opeens veel hogere kosten zijn of een gebrek aan personeel.

BONUSTIP

Je verwacht misschien risico te lopen bij je grootste klanten, maar het echte risico zit bij de categorie daar nét onder. Door de aantrekkende economie worden er weer ouderwetse commerciële risico’s genomen. Creditmanagement komt op een lager pitje te staan. Hierdoor staan veel targets onder druk. Blijf je klanten dus in kaart brengen en bespreek dit met de afdeling verkoop.

Meer weten?

De gevaren van debiteuren beter in kaart leren brengen? Of moeten jouw verkopers ook een ster worden in creditmanagement? Volg een training debiteurenbeheer, credit management, balanslezen of kredietacceptatie.

Stel je vraag aan Input Adviesgroep

Aanhef *

Direct contact

Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.

015 - 361 87 69

Dé onafhankelijke superspecialist in kredietverzekeringen

015 - 361 87 69 contact