2000+ bedrijven gingen dit jaar al failliet
Bekende namen zijn gesneuveld in de afgelopen maanden
Laatst hebben wij al de grootste faillissementen van 2023 voor jou op een rij gezet en dit lijstje groeit nog iedere maand. Al 2.333 bedrijven gingen failliet in 2023, en het vierde kwartaal is pas net begonnen...
Sectoren die het hardst geraakt worden.
- (Detail) handel
- Horeca
- Bouwnijverheid
- Industrie
- Transport
Kortom… bijna elke branche heeft te maken met uitdagingen.
Ook de economie koelt verder af in Nederland.
De belangrijkste redenen ⬇️
Belasting
Sinds oktober 2022 moeten bedrijven belasting, welke uitgesteld was door corona, toch écht terugbetalen. En een groot aantal bedrijven slaagt hier niet in.
Inflatiedruk
De inflatie in Nederland is in 2023 gestegen tot meer dan 9%. Dit heeft een negatieve impact op de winstgevendheid van bedrijven, omdat ze meer moeten betalen voor grondstoffen, energie en personeel.
Monitaire krapte
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven in 2023 verhoogd om de inflatie te bestrijden. Dit maakt het voor bedrijven duurder om te lenen, wat hun cashflow kan schaden.
Energiecrisis
De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een stijging van de energieprijzen. Dit heeft een grote impact op bedrijven in energie-intensieve sectoren, zoals de industrie en de transportsector.
Verstoringen van de toeleveringsketen
De COVID-19-pandemie heeft geleid tot verstoringen van de toeleveringsketen, waardoor bedrijven moeite hebben om de benodigde grondstoffen en onderdelen te verkrijgen. De huidige onrust in de wereld maakt het voor bedrijven moeilijker om de toeleveringsketens op gang te houden.
Problemen in verschillende sectoren
Naast deze algemene factoren, zijn er ook sectorspecifieke oorzaken van faillissementen. In de horeca is bijvoorbeeld de personeelstekorten een belangrijke factor. En in de bouwsector is de stijging van bouwkosten een probleem.
Faillissementen in 2024
Ook 2024 is voor diverse bedrijven een zwaar jaar. Wij hebben enkele bedrijven die in 2024 in zwaar weer zitten voor je op een rijtje gezet.
Betekent een kredietverzekering dat je niet failliet gaat? Een kredietverzekering beschermt bedrijven tegen het risico dat afnemers hun facturen niet betalen. Dit vermindert financiële verliezen, maar garandeert niet dat een bedrijf niet failliet gaat. Hoewel een kredietverzekering dus een krachtig hulpmiddel is voor risicobeheer, elimineert het niet alle risico's. Andere factoren, zoals marktdynamiek, bedrijfsvoering en concurrentie, spelen ook een rol in de financiële gezondheid van een bedrijf.
Zo bescherm je jouw bedrijf tegen faillissementen van klanten!
Een kredietverzekering dekt het risico af van niet betalende klanten. Want klanten die niet betalen, die leveren jou geen geld op.
Om te zorgen dat jouw organisatie niet de volgende wordt in het rijtje failliete bedrijven zorgt de kredietverzekering voor zekerheid in een onzekere wereld.
En wij kunnen je hierbij helpen! Vraag een vrijblijvende premieberekening aan. Binnen 48 uur heb jij een premie-indicatie.
Direct contact
Kom je er niet helemaal uit of heb je nog vragen? Je kunt op werkdagen ook altijd telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.